Telakan historiaa


Örnholmarna, tai suomeksi Kotkasaaret, ovat ryhmä pienehköjä saaria Hietaniemen edustalla. Saarten ruotsinkielinen nimi on vaihdellut kartanpiirtäjästä riippuen, ne ovat olleet Örnholmarna, Örnarna ja lopulta joskus 1930-luvulla Örarna. Suomeksi alkuperäinen nimi on Kotkasaaret, siis suora käännös ruotsinkielisestä. 1940-luvun karttoihin ilmaantui suomenkieliseksi nimeksi Ourit ja Ouritsaaret. Riippuen kartan painovuodesta saaret löytyvät näillä kaikilla nimillä.


Ouritissa on ollut jatkuvaa puuvenetelakka toimintaa vuodesta1908. Ensin W. Janssonin venetelakka "Örnholmens båtvarf". Jansson lopetti telakan pitämisen 1912, ja hänen seuraajakseen saarelle muutti Arthur Magnus Pettersson Skifferholmilta. Petterssonin telakka sai nimekseen Örnholmens Nya Båtvarv.


Kotkasaarten lounaispuolella on pieni luoto, Örnholmens grund tai Sanduddens grund. Tällä saarella aloitti Otto Evert Lindgren telakan ja veneveistämön 1920-luvun alussa. Otto Evert Lidgrenin kuoleman jälkeen 1937 hänen poikansa Raine Lidgren jatkoi telakan pitämistä samassa paikassa ja laajensi myöhemmin toiminnan myös Kotkasaarten puolelle (Magnus Petterson kuoli vuonna 1937).

Tällä hetkellä Ouritin puuvenetelakan halleissa talvisäilytetään ja huolletaan kulttuurihistoriallisesti arvokkaita puisia veneitä perinteitä ja käsityötaitoa kunnioittaen. Veistämön puolella suorastaan pelastetaan niitä.


Helsingin kaupungin liikuntalautakunta on antanut lähes 100 vuotta toimineelle yritykselle häädön 5.4.2016. Alueella halutaan edelleen kuitenkin jatkaa telakkatoimintaa ja yrittämistä. Tarvittavat paperit on toimitettu liikuntalautakuntaan. Myös Museovirasto ja Helsingin kaupungin museo ovat ilmaisseet kantansa ja huolensa asiasta.


Liikuntavirasto haluaisi rakentaa Ouritille kaupungin oma läntisen venesataman ja varikon. Tällä hetkellä varikko on Sompasaaressa ja muuttaa sieltä Rajasaareen marraskuussa 2016. Vaihtoehtoina varikon sijainnille olivat myös Vuosaarenlahden venesatama-alue, Mustikkamaa, Verkkosaari ja Kruunuvuorenranta. Näiden vaihtoehtojen sijasta LIV päätetti kuitenkin jyrätä toiminnassa oleva yrityksen.


https://www.facebook.com/Taistelu-Ouritin-puuvenetelakasta-487043381502689

https://www.sailsandsea.fi/helsingin-veneveistamoita-ja-tel/kotkasaarten-veneveistamot-ornho/

https://www.hel.fi/www/helsinki/fi  (Etusivu>>Kaupunki ja hallinto>>osallistu ja vaikuta>> anna palautetta ja kysy)